БЕЗПЛАТНА доставка до офис на ЕКОНТ при поръчка от сайта на стойност над 100лв.

Често задавани въпроси

Да. Принципно преди всяка допълнителна обработка на третирана с Фертан преобразувател повърхност тя трябва да се измие с вода. Така се отмиват отделената ръжда както и вредните вещества, причинители на корозия, напр. водоразтворимите соли (хлориди). Така се получава поцинкована метална повърхност без ръжда и вредни вещества. Идеалната основа за всеки вид допълнителна обработка.

Ако след прилагането на Фертан преобразувател не се полага крайна защита? ВАЖНО! Тогава обработената с Фертан ръждопреобразувател повърхност НЕ трябва да се измива. 

Използване на грунд: ако искате да обработите повърхността с четка или валяк, използвайте винаги нова четка, или такава, с която вече сте работили с Фертан ръждопреобразувател.  Измийте я отново само с вода. Всякакви почистващи препарати като нитро разредител или ацетон, бензин или органични разтворители пречат на реакцията на FERTAN® с метала!

Изплакването е изключително важно! Отмиват се разтворила се ръжда, соли и хлориди, които години наред са се наслагвали по тези места. Тъй като при обработката с Фертан преобразувател имате защитена повърхност, бъдете сигурни, че водата няма да причини щети. Забележете: навсякъде, където прониква водата, Фертан преобразувател вече си е свършил работата!


Измиването основно веднъж е напълно достатъчно! Измивайте повърхността с мека гъба или кърпа. Също така е достатъчна и силна струя вода. Измиването с вода е необходимо само в случаите, когато ще има допълнителна обработка. Важно:

  • Повреда на новата повърхност
  • Никога да не се трие с абразивна гъба или гъба за премахване на насекоми!
  • Да не се поврежда механично повърхността.
  • Само с мека гъба или кърпа.
  • Винаги да се мие само с вода!
  • Кухините да се изплакват, докато от тях вече излиза чиста вода.

Отстранете ръчно със стоманена четка или с машина грубата ръжда. Ако работите в участък, в който все още има остатъци от защитен слой на външната страна на пода или друга вакса, почистете ги с препарат за сваляне на силикон, преди да обработвате с Фертан преобразувател.  Важно: В никакъв случай не работете с разредител, ацетон или терпентин, бензин или органични разтворители.

Ще установите, че след измиването с вода, върху пръстите остават още черни следи, щом ги прокарате по изсъхналите повърхности. Това е напълно нормално, защото остатъчната влага предизвиква още реакция при конвертора. Този тънък слой прах се свързва с всички материали и не съдържа остатъци, върху него може да се лакира, заварява и т.н.;  

 Кухини 

За кухините (прагове,врати,капаци,колони и др,) използвайте най-добре вакса за кухини  която измества влагата. Ще постигнете най-добър резултат с пистолет с резервоар под налягане и 360° двойно аксиална пръскаща сонда

Важно: 

  • Дебелината на слоя трябва да е минимум 1,0 мм, максимум 2 мм.
  • Ваксата трябва да може да “работи”, т.е. пукнатините, които е възможно да се появят през зимата поради влагата, се затварят през лятото вследствие затоплянето на ваксата.
  • При достатъчно дебел слой този процес може да се повтаря няколко години, без да е необходимо повторно нанасяне на вакса.
  • През около 4 до 6 години трябва да се коригира ваксата за кухини!

Външни повърхности

 След измиването на третираната с Фертан преобразувател повърхност можете да продължите да работите с обичайните методи за нанасяне на покрития, напр. грундиране, китосване, калайдисване, заваряване, лакиране. При около 420° е крайната точка на термоустойчивост на Фертан преобразувател. Имате нова метална повърхност!

По различни начини можете да обработвате външната страна на пода на автомобила. След премахване на ръждата с FERTAN® можете да грундирате с FERPOX-Primer или да нанесете друг грунд по ваш избор. Също така можете директно да нанесете защитен материал срещу удари от камъни и да го покриете след изсъхването му с предпазваща вакса или да го лакирате. 

Може би това е “най-добрата” възможност за дълготрайна защита на външната страна на пода на автомобила. Ударите от камъни се прихващат посредством ваксата и не нараняват външната страна на пода, която допълнително е защитена от стабилен слой материал срещу удари от камъни. При продължителна употреба, особено когато използвате автомобила целогодишно, трябва да проверявате и евентуално да коригирате ваксата на всеки 2 години. Това винаги зависи от условията, при които се използва автомобилът и в тази връзка как се променя степента на износване на защитния слой.

Често Фертан преобразувател се прилага на метали, които директно са свързани с други материали, като например алуминий, дърво или пък индустриална стомана. В този случай трябва да се вземе под внимание, че Фертан преобразувател не засяга тези други материали и няма негативно действие върху съответния материал. Фертан може да доведе до видима промяна като тъмно оцветяване, което не е желателно например при алуминий на места, които се виждат. В такива случаи преди употребата на непокритите композитни материали те трябва винаги внимателно да се покриват или облепват. Практично е също така покриването с тънък слой масло или грес, при което металната повърхност трябва да остане чиста.