БЕЗПЛАТНА доставка до офис на ЕКОНТ при поръчка от сайта на стойност над 100лв.

Категории

Категории

Тапокс Комплект за Обработка и Защита на Резервоари до 40 литра

159.00лв.

Описание

Комплект за вътрешно почистване на резервоари (за гориво, вода и др.) с обем между до 40 литра. Комплектът включва:

  • Почистващ препарат за двигатели (обезмаслител на водна основа) 500 мл
  • Fertan преобразувател на ръжда 250 мл
  • TAPOX 2-K 285мл Двукомпонентна защита за резервоари с втвърдител TX-10 160мл

 

Тапокс  подготовка на резервоар и обработка.

 

БГ Препоръки: Преди да започнете работа се уверете , че всички необходими инструменти за обработка на резервоара са налични. Трябва да имате уред за доставка на въздух с ниско налягане ! Този уред Ви е необходим , за да вкарате допълнитено количество кислород в резервоара. Епоксидната смола може да се втвърди единствено при наличие на достатъчно кислород. Процесът на съхнене с добавяне на свеж въздух  може да се удължи с 50%, при много високи температури и /или висока влажност.

Тапокс Tapox

Продукт за запечатване на метални горивни резервоари. Моля прочетете внимателно инструкциите и техническата информация преди да започнете и спазвайте инструкциите за работа , за да получите перфектни резултати.

Премахване на ръждата и покриване на горивния резервоар.

Горивните резервоари направени от метал са податливи на ръжда. В миналото оловните горива почти елиминираха този проблем. С въвеждането на безоловния бензин , с цел опазване на здравето и околната среда и намаляването на оловните горива доведе до това , че много стари превозни средства и двигатели  трябваше да превключат на безоловни горива. За жалост модерните бензини дори и тези с добавка на масло за двутактовите машини, са агресивни до такава степен ,че дори и пълни до горе в тях започва образуването на корозия. Това се дължи на добавения МТБЕ (метил тетра-бутил етер) като ограничение за предварителното запалване при безоловния бензин. Най- добрата защита и лек против корозията е специалния Тапок(Tapox) двукумпонентен сет, който е направен за защита от горива съдържащи етанол.

Моля винаги спазвайте стъпките за почистване. Ако Вашият резервоар има вече корозия може да изберете следните стъпки.  Стъпка 1 (Федокс (Fedox) отстранител на ръжда НЕ е включен в комплекта) или директно да минете към стъпка 2 (Фертан (Fertan)  преобразовател на ръжда).

 Вие винаги трябва да използвате стъпка 2 Фертан преобразовател на ръжда преди нанасянето на Тапокс.

Не използвайте тези продукти при резервоари направени от стъклопласт или фибро стъкло.

Почистване

Измийте резервоара с вода, след което поставете 200 мл препарат за миене на съдове и литър гореща вода.  Разклатете хубаво, допълнете след което с вода до напълване на резервоара и оставете за час , за да подейства препарата за миене на съдове. След което изпразнете резервоара и измийте обилно с топла вода. След което поставете ½ литър  чистител на резервоари (водоразтворим обезмаслите включен в комплекта). Не използвайте продукти на минерална основа. Бензин, ацетон,разредители или обезмаслители не бива да се употребяват. Разклатете интензивно, за да разтворите остатъците от масло и бензин в резервоара. Оставете чистителя да подейства поне за час , като от време на време разклащайте. След което изпразнете резервоара. Тук може да използвате мощна водо или пароструйка.

Хубаво изплакнете резервоара с вода, след което освободете всички отвори , за да излезе водата.

Моля имайте предвид :

Необходимо е да ползвате гумени/домакински ръкавици  за тези и последващите процедури.

Премахването на ръждата и защита от корозия.

Стъпка 1

Тази стъпка е по избор , но е препоръчителна.

Вие трябва да решите дали ще използвате Федокс(Fedox)(не е включен в комплекта) , за да премахнете всякаква вътрешна корозия или ще минете директно на стъпка 2 . Трябва да се има предвид, че премахвайки напълно ръждата могат да се открият малки язви или дори перфорации , който ще трябва да се запушат чрез спояване, бронзиране или с включения в комплекта Течен метал..

 Пълно премахване на ръждата с Федокс(FeDOX).

 

Поставете 1 литър Федокс и 9 литра вода с температура 60° в резервоара. Периодично завъртайте резервоара в позиции , така че всяка негова част да престой с досег до течността.Оставете резервоара минимум 12 часа при температура 20° с течността. След което източете течността и измийте обилно с вода. При силна и стара корозия, използвайте концетрат на Федокс или разредете не повече 1 част Федокс и от 3 до 5 части гореща вода. Интензивно разклащане на резеровара, води до по-бързи резултати. Ако ръждата е много упорита, повторете, като за подържане на температура до 60 градуса може да използвате нагревател. Източете разтвора на Федокс в съд . Може да се използва многократно.Изплакнете обилно с вода.

Стъпка 2

Премахване на ръждата и защита

Сипете Фертан ръждо преобразовател в резервоара, който трябва да е все още влажен след последното обилно измиване с вода.  Използвайте 250 мл  Фертан ръждопреобразувател от комплекта за мотоциклетни и  автомобилни резервоари до 40 литра. Уверете се че всички отвори са плътно запушени, разклатете и завъртете резервоара във всички посоки , за да сте сигурни че не пропускате повърхност, което да не е навлажнена.

След което източете течността , освободете всички отвори и оставете резервоара при температура от 20° за минимум 24 часа. След 24 часа период за реакция измийте с вода резервоара, до момента в който водата, която изтича от него не съдържа никакви сегменти или частици Фертан.  За да сте сигурни че водата не съдържа частици, може да я дренирате ползвайки филтър за кафе или филтърна хартия.

Сега резервоара е без ръжда.  Трябва напълно да се изсуши преди нанасяне на Тапокс. Оставете го на топло място или пуснете топъл въздух през него.

Въпреки , че на пръв поглед тези процеси изглеждат трудо и времеемки, те осигуряват пълно отстраняване на ръждата и се избягва отстраняване и изтъняване на метал, което се получава ако се използва механично бластиране.

Тапокс Защита

Сега сме готови да използваме двукомпонентната защита. Тя ще бъде нанесена в освободения от ръжда резервоар и надеждно ще го предпази от по нататъшна корозия.

За процеса след нанасянето ще е необходим източник на въздух , за да се осигури вентилацията на покритието вътре в резервоара. Тая струя с въздух трябва да е много нежна ( не повече от 0,2-0,4 бара макс) компресор, компютърно вентилаторче , но в никакъв случай източници на въздух с открити реотани , защото това може да доведе до експлозия. Премахването на въздуха води до бързо отстраняване на разтворителя и предпазва покритието от стичане.

Пазете от открит огън, не пушете и осигурете добра вентилация в помещението!

Разбъркване и смесване на компонентите на Тапокс

Преди да бъде нанесен Тапокс първо трябва да бъде добре разбъркан и хомогенизиран , след което се добавя ТХ 10 и отново се разбърква до получаване на еднородна смес.

Внимание Тапокс е двукомпонентна смола и като отворите кутията има нужда от много добро разбъркване , за да се получи хомогенна смес. В отворената кутия изглежда като засъхнала боя, за това с бъркалка на ръка са необходими поне 10 минути разбъркване.

За стартиране на процеса добавете цялото съдържание на малката кутия (компонент 2)  в голяма кутия с Тапокс ( компонент 1) и  смесете хубаво използвайки малка бъркалка. Като голямата кутия съдържа 285мл Тапокс  и опаковката изглежда полупразна, за да може в нея спокойно да се добави 160 мл втвърдител  и да се хомогенизира получената смес, без да се налага пресипване в по-голям съд.

Уверете се че всички отвори на резервоара са опаковани  и затворени.

Преди наливането на Тапокс  в резервоара се уверете , че той е напълно сух след обработката с Фертан и последващото измиване с вода. Налейте добре разбърканата смес на Тапокс с твърдител ТХ 10 и плътно затворете резервоара. Сега завъртете резервоара във всички посоки  така че течността да стигне до всички зони .

Отстранете всички запушалки на резервоара и източете остатъчната течност в опаковката от Тапокс. Уверете се че сте източили цялото съдържание на течността. Всякакви пръски по външната част на резервоара трябва незабавно да бъдат отстранени като може да използвате разредител      ( Нитро-/универсален разредител).

Съхнене:

Поставя се веднага вентилатор да вкарва въздух вътре .  Може да вземете такъв от стар компютър с едно трансформаторче от 12 волта. Важно е да се вкарва въздух веднага след изливането на излишното съдържание Тапокс. Може да се постави и въздух от компресор, но с не повече от 0.5 атмосфери Ако не се пусне въдух, парите избутват съдържанието и се получават резки като пукнатини.  Ако се получи такова нещо , веднага сложете още продук, залейте участъците и след това излейте ненужното съдържание.  Използването на много силна струя въздух също може до доведе до разкъсване на слоя.

Не слагайте пистолет за горещ въздух или друг уред с нагреваеми жички.  Парите могат да се възпламенят.

Обърнете резервоара с най-високата му точка надолу, най-често това е мястото за сипване на бензин, за да изсъхне. Нека гърловината за сипване на гориво да сочи надолу. За пълно съхнене са необходими 72 часа. Защо се прави така, Ако все пак някъде стане по-дебело, то да е в тази част на резервоара, която е над нивото на горивото.

Остатъка от течността която сте дренирали от резервоара може да съхранявате при 4° ( в хладилник) за максимум 12 часа, след което Тапокса е неактивен. През тези 12 часа сместа може да се използва за обработка на акумулаторния отсег на

автомобили, парапети, огради и други места подложени на агресивни агенти.

За жалост много често в историческите превозни средства ръждата е не само от вътрешната страна на резервоара а директно го перфорира , което довежда до изтичане на гориво. Тапокс 2 части е много устойчив на горива, но е направен да покрива във фин слой ,който не затваря финни дупки или пукнатини.

Течен метал при перфориран резервоар

Течащи резервоари могат да бъдат  от ремонтирани с Quiksteel Metal Tank Repair Kit или нещо подобно и след това да бъде обработен с Тапокс  за дълготрайна защита.

Какво може да попречи на правилната защита с Тапокс.

 Проблеми могат да се появят в случай , че въздуха който се вкарва в резервоара е много интензивен или недостатъчен, за да заздрави положеното покритие. Което може да доведе до последващо оцветяване на горивото и от там дори и до запушване на горивната система.

За това е абсолютно наложително спазването на всички процедури, за да получите перфектен краен резултат. В никакъв случай не използвайте уреди с открити реотани за вкарване на въздух в резервоара. Изпаренията в него са крайно запалими . за това работете в добре вентилирани помещения.

Тест

За да изпробвате дали Тапокс е напълно прилепнал и сух в резервоара, поставете 200 мл гориво в него и го завъртете във всички посоки . Оставете така за 10 минути ,след което излейте горивото и проверете цвета, ако има оцветяване в червен цвят процеса не е завършил. Свържете с нас за инструкции.

Пиша Ви няколко допълнителни неща .

Почистването на резервоара , ако го правите с други продукти , Важно е да е напълно сух и обезмаслен , преди аплицирането на Тапокс

Като отворите Tапокс, кутията вътре е като на парцали. Това НЕ е грунд, а специална смола, която трябва много хубаво да се хомогенизира. Разбъркайте добре до изчезването на всякакви твърди седименти.Може да използвате бъркалка. След поставяне на  втвърдителя отново разбъркайте много добре.

За сушене на резервоара използвайте  най-обикновено вентилаторче от компютър.

На страницата на Мисия мой дом има качено клипче как се работи.

http://www.misiamoiatdom.com/596-%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%BE%D0%B0%D1%80-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B4%D0%B0

 

 

 

 

Допълнителна информация

Тегло 1.950 кг
Размери 22 × 12 × 30 см

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Тапокс Комплект за Обработка и Защита на Резервоари до 40 литра“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *